Wat heb je het eerste half jaar in je traineeship beleefd? Ik heb vrij snel al professionele software mogen ontwikkelen en veelgebruikte tools leren kennen. Daarbij heb ik geleerd hoe belangrijk het is om leesbare code te schrijven en die te unit testen. Ook heb ik kennis gemaakt met het ontwerpen van een microservices architectuur. Je bereikt met microservices dat niet alles mis gaat als een service niet meer werkt en dat je services onafhankelijk van elkaar kunt schalen.

Hoe pak je het aan als je iets voor het eerst doet? Ik krijg bij Semantica veel gelegenheid om nieuwe dingen te doen. Senior collega’s leggen veel uit. Meestal hoef je niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Je gebruikt in de praktijk namelijk vaak “tools of the trade”. Veel open-source projecten zijn goed gedocumenteerd en hebben een actieve en behulpzame community. Dat helpt veel als je snel een nieuwe technologie wil toepassen in je applicatie. Ik heb de meeste kennis van Java, ook heb ik hobbymatig met meerdere programmeertalen gewerkt. Daarbij leer ik snel als ik me ergens in verdiep.

Met welke projecten ben je nu bezig? Ik ben op dit moment met twee projecten bezig, hierbij ontwikkel ik de backend voor een applicatie van Semantica en een applicatie voor een klant. Bij het eerste project ben ik kunstmatige intelligentie aan het toepassen.

Waarom werk je bij Semantica? Ik zocht iets waarvan ik wist dat ik het echt leuk zou vinden. Bij mijn vorige baan merkte ik dat computertechniek me interesseerde. Voorheen werkte ik in het vlak van Lifescience en technology. Hobbymatig was ik al bezig met programmeren. Bij Semantica kreeg ik de kans om door middel van een Traineeship deze carriereswitch te maken naar Java ontwikkelaar.

Wat is je plan voor de komende twee jaar? Ik heb mijn OCA certificaat al behaald en ben bezig met het OCP certificaat. Wat me verder erg boeit is security. Gelukkig is Java van zichzelf al erg veilig. Ik heb bij Semantica ook een authenticatie systeem met microservices ontworpen voor een klant, dat was erg interessant om te doen.

De slogan van Semantica is Happy Software People. Als je dit mocht veranderen, wat zou dat dan zijn? Nog steeds Happy software people, want de sfeer is heel open en vrij. We werken natuurlijk ook gewoon, maar de sfeer is goed. We zijn een klein team waar wordt uitgegaan van de mensen zelf.

Wat zou jouw persoonlijke ondertitel kunnen zijn? “Things should be made as simple as possible but no simpler”. Een uitspraak dat ik leen van Einstein.

Hoe zou je Semantica in het kort omschrijven? Open, vanuit mensen denken, enthousiasme voor het vak, je werk zo goed mogelijk proberen te doen.

Wat is de sterke kant van Semantica? Dat we software maken voor mensen. En het niet alleen technisch perfect willen doen. Mensen moeten er daadwerkelijk mee uit de voeten kunnen. Daar houd je bij het ontwerp al rekening mee.

Hoe blijf je leren in je traineeship? Continu bijspijkeren. Als ik iets tegenkom dat ik niet ken, dan verdiep ik mij er meteen in. Zowel bij het ontwerpen en ontwikkelen van applicaties als studeren doe ik dat. Het is alsof je steeds puzzels oplost, dat vind ik er ook zo leuk aan. Ik wil graag meer van de achtergrond weten, waarom iets is zoals het is, de logica dus.